15
februari
2018
|
12:26
Europe/Amsterdam

Amstel Gold Race past finale aan

Samenvatting

De organisatie van de Amstel Gold Race heeft besloten dit jaar weer een wijziging door te voeren in het parcours van de Amstel Gold Race. Na de start op de markt in Maastricht zullen de renners net als afgelopen jaren weer een drietal grote lussen door het Zuid-Limburgse heuvelland rijden inclusief drie beklimmingen van de Cauberg en passages van de finishlijn in Vilt-Valkenburg. Tevens zal de finalelus na de wijziging in 2017 ook dit jaar alleen maar de beklimmingen van de Geulhemmerberg en Bemelerberg bevatten. De Cauberg wordt in de laatste kilometers dus wederom gemeden.

In de finalelus van 16 kilometer brengt koersdirecteur Leo van Vliet voor 2018 een wijziging aan. "Met deze wijziging in de finale van de Amstel Gold Race zoeken we de smallere wegen op wat de controle door het peloton zal bemoeilijken", aldus Van Vliet. Na de beklimming van de Geulhemmerberg zal het peloton niet meer de brede afdaling via de Rasberg naar Maastricht nemen, maar via de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby afdalen. Eenmaal beneden wordt na de Molenweg en de Peutgensweg de Rasberg overgestoken richting Bemelen. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in het dorpje Gasthuis niet meer rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

"In 2017 hebben we gezien dat we door een simpele wijziging aan te brengen een attractievere wedstrijd tot gevolg hebben gekregen. Met deze nieuwe wijziging zullen de kanshebbers op de overwinning zich ruim voor dat de finale begint goed moeten positioneren of al ten aanval moeten zijn getrokken"; aldus Leo van Vliet.

De klassieker start zondag 15 april om 10.30 uur op de Markt in Maastricht en finisht rond 17.00 uur op de finishlocatie in Vilt-Valkenburg. Het peloton moet dit jaar zo'n 260 kilometer afleggen. Tijdens de koers staan er 35 beklimmingen op het programma.

De Amstel Gold Race werd in 2017 gewonnen door Philippe Gilbert. In 2016 ging de winst nog naar de Italiaan Enrico Gasparotto.