15
april
2018
|
14:26
Europe/Amsterdam

Wereldkampioen Chantal Blaak wint Amstel Gold Race Ladies Edition

Chantal Blaak (Boels-Dolmans) heeft de tweede editie van de Amstel Gold Race voor Elite Dames gewonnen. In de finale rond Valkenburg, waar onder meer drie keer de Cauberg werd beklommen, stond geen maat op de wereldkampioene. Lucinda Brand (Team Sunweb) werd tweede, voor Amanda Spratt (Mitchelton-Scott).

Bij de start in Maastricht keek iedereen naar één vrouw: Olympisch kampioene Anna Van der Breggen. De kopvrouw van Boels-Dolmans liet dit jaar met zeges in onder meer Strade Bianchi en de Ronde van Vlaanderen zien in grootse vorm te zijn. Toch waren er dames met snode plannen.

Annemiek van Vleuten bijvoorbeeld. Die viel tijdens de Ronde van Vlaanderen en liep een fractuur op in haar schouder. Het weerhield de renster van Mitchelton-Scott er niet van om in Vlaanderen de derde plaats op te eisen. Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM), die altijd sterk rijdt in de Ardennen-klassiekers, leek op voorhand een heel gevaarlijke renster.

De koers werd echter gemaakt door een grote kopgroep. Wereldkampioene Chantal Blaak, Amanda Spratt, Lucinda Brand, Lotta Pauliina Lepistö, Audrey Cordon Ragot, Riejanne Markus, Giorgia Bronzini en Alexis Ryan wisten weg te komen. Na de eerste passage van de finish was de voorsprong op het peloton 2:30. Reden voor de grote groep om het tempo op te schroeven.

Door het werk van Movistar liep de voorsprong snel terug. In de kopgroep werd het daardoor onrustig, met aanvallen van Spratt en Blaak als gevolg. Omdat Lucinda Brand een goede indruk maakte, stopte haar team Sunweb het peloton af.

Brand waagde op de laatste beklimming van de Cauberg als eerste de sprong, maar kreeg Blaak en Spratt in haar wiel. De drie reden gezamenlijk de laatste kilometer in. Spratt trok de sprint aan, maar bleek niet opgewassen tegen Blaak en Brand.

Chantal Blaak, winnaar: "Ik hoorde mijn naam zo vaak vandaag, dat gaf me enorm veel moraal. Ik kreeg ook veel vertrouwen van de ploeg. Normaal gesproken is dit niet eens mijn parcours, maar ik heb al lange tijd heel goede benen. In de voorlaatste ronde wilde ik op de Cauberg testen wie goed was, daarom probeerde ik weg te komen. Daarna was het aan de anderen om me eraf te rijden. Na de Ronde van Vlaanderen wilde ik de Amstel Gold Race winnen. Ik miste een grote klassieker op mijn palmares dus dit is geweldig. Vooral in mijn eigen land."

Lucinda Brand, tweede plaats: "Het was niet gepland om met deze groep voor de zege te gaan. Ik moest alleen zorgen dat ik in de vlucht zat. We kregen veel voorsprong waardoor de klimmers er niet bij konden komen. Ik ben erg blij met dit resultaat en trots dat ik in mijn eigen land op het podium eindig. Chantal ken ik natuurlijk goed. Ik ging vroeg aan omdat een lange sprint in mijn voordeel is. Maar het verschil was simpelweg te groot."

Amanda Spratt, derde plaats: "Ik wist dat ik in de sprint kansloos zou zijn. Op de Cauberg probeerde ik tot twee keer toe weg te komen, maar het lukte niet. Omdat achter ons een groep dichtbij kwam, besloot ik de sprint aan te trekken. Ik ben best tevreden met deze uitslag."

De definitieve uitslagen vind je in de presskit.