16
april
2017
|
12:08
Europe/Amsterdam

Olympisch kampioen van der Breggen wint Amstel Gold Race

Samenvatting

Anna van der Breggen (Boels Dolmans) heeft de Amstel Gold Race voor elite-dames gewonnen. Ze bleef na een harde koers haar ploeggenote Lizzy Deignan en Kasia Niewiadoma voor. Na 14 jaar wachten konden de elite-dames weer aan de bak voor de Amstel Gold Race. De Ronde van Vlaanderen zorgde ervoor dat alle ogen gericht waren op WorldTour-leider Coryn Rivera (Team Sunweb).

Maar er stonden meer vrouwen aan de start met grote plannen. Rivera’s teamgenote Ellen van Dijk bijvoorbeeld. Elisa Longo Borghini (Wiggle-High5), Annemiek van Vleuten (Orica-Scott), Elena Cecchini en Pauline Ferrand-Prevot (Canyon-SRAM). Maar zeker ook het Boels Dolmans team dat met Lizzie Deignan, Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Megan Guarnier een onwaarschijnlijk sterk blok presenteerde. Last but not least; WM3 Pro Cyclings’ Marianne Vos en Kasia Niewiadoma.

Afgaande op de strijd van dit jaar, is de koers een blijver op de UCI-agenda. De heuvels rond Valkenburg zorgden voor het nodige vuurwerk. Met 121 kilometer en 17 beklimmingen (Cauberg) was er geen verstoppen aan.

Publieksfavoriet Anna van der Breggen had voor de start in Maastricht al een boodschap afgegeven: ,,Ik ben uitgerust, goed in vorm en heb er zin in.” Stonden de eerste 100 kilometer in het teken van sparen, met een aanval van Deignan, Longo Borghini en Niewiadoma stond iedereen op scherp. Ellen van Dijk moest vol aan de bak om het gat te dichten voor ploeggenote Rivera. Het gat werd niet groter dan 20 seconden. Van der Breggen, Rivera en Van Vleuten wisten op de Bemelerberg aan te sluiten, maar Rivera kon de sprong niet maken.

Daarna was het Olympisch kampioene Van der Breggen die weg wist te springen. De Cauberg toonde aan dat de Olympisch kampioene in bloedvorm is. Op de streep hield Van der Breggen zoveel tijd over dat ze haar zege uitgebreid kon vieren. Dat deed ook de nummer twee, teamgenote Lizzie Deignan. Derde werd Niewiadoma die Van Vleuten met banddikte versloeg.

Het is mijn thuiswedstrijd dus ik wilde hier goed zijn. Ik ben natuurlijk blij met de overwinning. Ik heb daarop gefocust omdat je niet drie maanden in topvorm blijft. Daarom was ik eerder in het seizoen wat minder. Het is goed voor onze sport dat we tegelijk met de heren rijden. Zo is er veel media-aandacht en kunnen we het wielrennen promoten.
Anna van der Breggen

Ploeggenote Lizzy Deignan prees het teamwerk.

We hebben zo sterk gereden vandaag. Eigenlijk sprong ik op de Cauberg weg voor Anna. Maar ik zat daarna alleen te wachten op Anna, was even bang dat ze niet meer kwam.
Ploeggenote Lizzy Deignan

Kasia Niewiadoma keek meteen vooruit naar de Waalse Pijl.

Anna heeft vandaag laten zien hoe sterk ze is. Die gaan we niet uit het oog verliezen.
Kasia Niewiadoma