Valkenburg,
10
april
2022
|
15:25
Europe/Amsterdam

Marta Cavalli wint Amstel Gold Race met verrassende aanval op Cauberg

Een overwinning die een grote stap in haar loopbaan is. De 24-jarige Italiaanse Marta Cavalli heeft met haar overtuigende zege in de Amstel Gold Race definitief de aansluiting met de wereldtop gemaakt. Net voorbij de Cauberg plaatste zij op 1,7 kilometer van de finish haar beslissende demarrage uit een groep van zeven rensters. Zowel tactisch als fysiek was het een meesterstuk van het talent van FDJ Nouvelle. Zij profiteerde geraffineerd en sterk van een moment van twijfel bij de concurrentie.

Achter Cavalli sprintte Demi Vollering naar de tweede plaats voor de Duitse Liane Lippert. Voor Vollering was het exact dezelfde klassering als vorig jaar toen ze als tweede eindigde achter Marianne Vos. Nu was de renster van Team SD Worx veruit de snelste in de sprint, maar was Cavalli dus al gevlogen.

“Natuurlijk baal ik met dit resultaat”, zei Vollering eerlijk. “Als we enige steun van de andere meiden in de achtervolging hadden, dan had ik wellicht voor de overwinning kunnen sprinten. Nu keek iedereen naar onze ploeg. Omdat mijn ploegmaat Ashleigh Moolman-Pasio even niet direct reageerde op Cavalli kon de Italiaanse een gat slaan. Zo kort voor de finish rij je zo’n kloof niet meteen dicht. Al is haar overwinning zeker verdiend. Zelf had ik op meer gehoopt. Al stemt mijn vorm me wel tevreden richting de Waalse klassiekers die nu over anderhalve week volgen.” 

Waar het vrouwenwielrennen de afgelopen jaren vooral een Nederlandse aangelegenheid was, begint de sport steeds internationaler te worden. Van de vier voorgaande edities van de Amstel Gold Race werden er drie gewonnen door een Nederlandse renster: Anna van der Breggen (2017), Chantal van den Broek-Blaak (2017) en Marianne Vos (2021). Dit seizoen zien we een steeds internationaler podium waar wereldkampioene Elisa Balsamo, Lotte Kopecky en nu ook Marta Cavalli grote overwinningen opeisen.

“In Italië staat een heel sterke nieuwe lichting op”, verklaarde Cavalli op de persconferentie. “Vanaf de Olympische Spelen in Tokio zie je dat iedereen echte stappen heeft gezet en dat iedereen zich aan elkaar optrekt. Voorbij de Cauberg zag ik mijn kans, waarbij ik ook kon profiteren van de onderlinge rivaliteit. Ik heb al heel wat finales van belangrijke wedstrijden kunnen kleuren, maar de grote overwinning ontbrak nog steeds. Deze zege in de Amstel Gold Race is mijn eerste grote overwinning en een belangrijk moment in mijn loopbaan.”

Contactpersoon