16
april
2017
|
12:10
Europe/Amsterdam

Gilbert pakt vierde zege in Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft de Amstel Gold Race gewonnen. Hij bleek in Valkenburg in de sprint te sterk voor Michal Kwiatkowski. Michael Albasini werd derde. Gilbert, al winnaar van de Ronde van Vlaanderen, pakte in Valkenburg zijn vierde na een uitzonderlijk levendige koers.

Alejandro Valverde (Movistar) toonde zich bij de start nog ontevreden over het nieuwe parcours. El Imbatido (de Onverslaanbare), werd in 2013 en 2015 tweede. De zege wist hij nooit te pakken. Dat kan niet gezegd worden van Philippe Gilbert (Quick Step Floors) en Michal Kwiatkowski (Team Sky). Samen met Valverde vormden zij het trio favorieten.

Hoewel: ook Michael Matthews (Team Sunweb) en Greg van Avermaet (BMC), winnaar van Paris-Roubaix hadden grootse plannen. Duidelijk werd dat de favorieten vooraan in het peloton wilden zitten om een vroege aanval in de kiem te smoren. In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was immers duidelijk geworden dat de winnaar niet tot het laatste moment wachtte.

Sowieso is vooraan zitten een voorwaarde in de Amstel Gold Race. Die wordt ook achteraan verreden: wie het contact met de grote groep verliest is doorgaans gezien. Boom, Ariensen, Stalnov, Würtz, Vandenberg, Van Rooy, Canty, Van Zijl, Vanspeybrouck, Albanese, Paluta en Greilen kleurden de wedstrijd. Bijna 200 kilometer wisten de 12 uit de greep van het peloton te blijven. De ‘apostelen’ die de paaskoers maakten waren nimmer kansrijk. Met dank aan het achtervolgingswerk van Team Sunweb, Lotto en BMC. Philippe Gilbert probeerde met 45 kilometer voor de wielen weg te springen maar kreeg Greg van Avermaet en Tiesj Benoot in zijn wiel. Nog geen ontsnapping dus.

Fabien Grellier bleef als enige van de kopgroep over tot Sergio Henao de sprong waagde. Hij nam Gilbert, Albasini, Rojas, Benoot, Ion Izagirri en Haas mee. In de achtergrond een drama: Enrico Gasparotto, winnaar van vorig jaar, kwam hard ten val. Tim Wellens probeerde het gat te dichten maar bleek op de Keutenberg tekort te schieten. Van Avermaet, Kwiatkowski en Valverde knalden Wellens voorbij. Alleen Kwiatkowski, winnaar van Milaan-San Remo en de Strade Bianchi, dichtte het gat. Michael Matthews bleek de slag te hebben gemist.

Bij de laatste passage van de bomvolle Cauberg leek de koers beslist. Maar wie zou de sterkste benen hebben? Gilbert, Kwiatkowski, Henao, Albasini, Rojas, Ion Izagirri of Haas? Het waren Gilbert en Kwiatkowski die op de Bemelerberg een gaatje sloegen. Heel groot werd dat niet, maar genoeg voor een sprint à deux met Gilbert die zijn vierde zege in de Amstel Gold Race pakte.

,,Ik was blij dat Michael op de Bemelerberg meesprong. Ben hem dankbaar dat we een gat konden slaan”, aldus Gilbert. ,,We hebben met de kopgroep hard gewerkt en het is altijd fijn als dat zich uitbetaald. Het was een zware wedstrijd met veel wind. Daar moet je gebruik van maken. Of de nieuwe finale beter is? Dat ligt altijd aan de renners. Die moeten de koers maken.”

Michael Kwiatkowski is het daarmee eens. De Pool probeerde Gilbert te verassen met een aanval op enkele honderden meters. ,,Dat lukte aanvankelijk maar hij kwam de laatste 50 meter zo hard terug. Het is een kampioen, dat moeten we niet vergeten.” Michael Albasini baalde licht. ,,Ik kon niet bij die twee komen en word hier beste van de rest. Ik zat te hopen op een sprint met de kopgroep, maar die kwam er helaas niet. Deze vorm bied wel perspectieven, ik kijk uit naar De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.”